The Lowest Prices Once A Month! Hurry To Snap UpShop Now!

Končno pomlad!

Končno pomlad!

Pomlad…

Eden od štirih letnih časov.

Na severni polobli se pomlad začne 21. marca s spomladanskim enakonočjem in traja do 21. junija.

Spomladi začne sonce pridobivati na svoji moči, njegovi topli žarki prebujajo naravo. Dnevi so daljši, noči krajše. Nekateri trdijo, da je pomlad najsvetlejši letni čas.

Prebudijo trave, grme in drevesa. Vse začne zeleneti, brsteti in cveteti.

Iz prezimovališč v Afriki se začnejo vračati ptice selivke. Pri nas bodo spletla gnezda in valila jajca.

Čebele, čmrlji in drugi opraševalci pa bodo poskrbeli za razmnoževanje rastlin.

Netopirji, ježi in drugi zimski zaspanci se prebujajo iz zimskega spanja. Tudi kače, žabe in drugi plazilci se pričnejo plaziti iz svojih skrivališč.

Pričnejo se spomladanska opravila na njivah, vrtovih, sadovnjakih in vinogradih. Skratka, pričenja se nov cikel življenja.

Pomlad je pa povezana tudi z različnimi prazniki, običaji in šegami. Po starem verovanju se pomlad začne na Gregorjevo, ko bi se naj ptički ženili in bi luč padla v vodo.

Najprej spomladi praznujejo mame svoj dan, 25. marec je posvečen njim. Materinski dan izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo že od leta 1910, v Evropi se je pa začel praznovati po prvi svetovni vojni in sicer 15. maja. Kasneje so ga prestavili na 25. marec.

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan ni praznoval zaradi praznovanja dneva žena 8. marca. Danes pa je spet v veljavi in se praznuje 25. marca, na isti dan kot Marijino oznanjenje.

Spomladi praznujemo tudi veliko noč, dan boja proti okupatorju in praznik dela.

Uživajte v vseh radostih pomladi!

Deli prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja