The Lowest Prices Once A Month! Hurry To Snap UpShop Now!

Zakaj je 8. marec dan žena?

Zakaj je 8. marec dan žena?

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki se po svetu praznuje že od leta 1917 vsako leto 8. marca.

Na ta dan se praznuje ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk.

Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner ( 1857 – 1933 ).

Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889. Pobudo za dan, posvečen vsem ženskam na svetu, je dala na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910.

Prvi dan žena, ki takrat še ni bil mednarodni, so praznovali v ZDA 28. februarja 1909, ko ga je razglasila Socialistična stranka Amerike.

Leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem so prvič praznovali mednarodni praznik. Takrat je za praznik vseh žensk veljal še 19. marec. Mednarodni dan žena se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu ( danes St. Petersburg ) iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija.

Praznik je nastal tudi v spomin na vse ženske, ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911 ( bilo jih je več kot 140 ).

                8. marec so pozneje izbrali zato, ker so v New Yorku na ta dan leta 1857 ženske, zaposlene v tekstilni industriji, prvič stavkale.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka,  prvo žensko društvo je bilo ustanovljeno leto kasneje.

Pomembna je leto 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala iz filozofije na univerzi v Gradcu. Prva politična zagovornica žensk v Sloveniji  je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je že 15. maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah.  Volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let. S tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica.

Leta 1921 Beograd odpravi splošno volilno pravico, zaradi česa posledično prične Slovenska ljudska stranka v času oblikovanja ustave novoustanovljene Kraljevine SHS, zavzemati za uvedbo splošne ženske volilne pravice na državni ravni.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica.

Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov.

Prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja je začel v Sloveniji delovati leta 1989.

Drage ženske, naj bo ta dan samo vaš, naj bo poseben!

Deli prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja